Gde se krije Leonardo da Vinči?


Zbog potrage za davno “izgubljenim” delom slavnog slikara naučnici su oštetili jedno drugo vredno umetničko delo, ali Da Vinčijevu sliku nisu našli.

Italijanska policija započela je istragu u firentinskoj Palati Vekio kako bi utvrdila da li su naučnici oštetili jednu sliku italijanskog rensenansnog slikara Đorđa Vazarija, naslikanu na zidu, u pokušaju da iza nje pronađu fresku Leonarda da Vinčija.

“Policija je bila u Palati Vekio, izvršila je provere na Vazarijevoj slici, i razgovarala sa restauratorima”, rekao je agenciji “Frans pres” portparol firentinske opštine Marko Anjoleti.

Profesor istorije umetnosti sa Univerziteta u San Dijegu Mauricio Seračini je rukovodilac tog projekta čiji je cilj da se pronađe nestala freska čuvenog slikara, vajara i arhitekte Leonarda da Vinčija.

Policija je počela istragu zbog sumnje da su naučnici napravili rupe u Vazarijevoj slici kako bi u nju stavili mikrokamere i utvrdili da li je ispravna teorija profesora Seračinija.

Seračini veruje da je Vazari svoju sliku “Bitka kod Marčana” naslikao preko freske Leonarda da Vinčija “Bitka kod Angijarija” kojoj se trag gubi krajem 16. veka.

Američki časopis “Nacionalna geografija” uložio je u projekat potrage za Da Vinčijem 250.000 dolara.

Izvor: Tanjug/www.mondo.rs

Published by

Admin

profesor Darko Lazic