Ljubodrag Janković: Žena je centar mog kosmosa


Ljubodrag Janković Jale Foto Z. Jovanović

Ljubodrag Janković: Žena je centar mog kosmosa

Slikar Ljubodrag Janković Jale o vremenu kada je vladao kult crteža i današnjoj likovnoj sceni. One i danas nose deformacije koje život nameće, ali svojom snagom odolevaju, prevazilaze tragizam
U CARSTVO žena na slikama Ljubodraga Jankovića Jaleta zaluta poneki konj ili ptica, ali muškarac nikada i nikako. Ko ne veruje može da se uveri na izložbi Jaletovih crteža u galeriji “Haos”, gde je pre neki dan promovisana i monografija posvećena njegovom crtežu iz pera Dragana Jovanovića Danilova.

* Zašto je žena isključivi simbol kojim se izražavate?

– Tu sam “brazdu zaorao” još na studijama, a kad sam postao asistent, pa docent za predmet Akt nastavio sam spontano i logično da se bavim tom temom. Crtežom žene se može reći sve: radost, teskoba… Suštinski ona je kosmos, stvoriteljka. Ona zaslužuje punu pažnju i istina je da gajim kult žene. Sad slikam Gogantkinje, Vestalke…

* Koliko je to u vezi sa stvarnim životom?

– One i danas nose deformacije koje život nameće, ali svojom snagom odolevaju, prevazilaze tragizam. Stoje u bistrim vodama. Ali možda se tu radi i o nekom mom sasvim intimnom optimizmu koji donosi zrelo doba, ispunjen život.

* Ostali ste posvećeni crtežu i kad ga je većina napustila?

– Moja generacija je pomno učila, bila predana radu. Vladao je kult crteža. Dado Đurić i Uroš Tošković nosili su crteže u kapi. Svuda na svakom mestu se crtalo. Na ekskurzijama, u menzi, biblioteci, u kafani… Kopirali su se crteži starih majstora – od Direra i Engra do Pikasa. Zahvaljujući toj veštini koju smo stekli kao studenti ali i informacijama – stekli smo sigurnu bazu za uzlet koji je zavisio od ličnih interesovanja. Moram priznati, u to vreme nije se mnogo govorilo o kreativnosti kao meri stvari, kao o avanturi u stvaralaštvu. Insistiralo se na zanatu kao sigurnoj osnovi. U ona vremena se mnogo zdušnije, otvorenije i skromnije nastupalo.

* Crtež je danas skrajnut?

– Žalosno je što je izložba crteža i male plastike koja je trajala decenijama zamrla, ukinuta je sjajna bijenalna izložba crteža koju je organizovao Dom kulture „Braća Stamenković“, ugasilo se i ULUS-ovo bijenale crteža, nestalo je Somborsko trijenale… To su bile manifestacije koje su generisale energiju kod generacije kojoj ja pripadam i motivisale na stvaralaštvo. Crtež se negovao, o njemu se razgovaralo.

* U ta vremena postojali su i otkupi. Država je motivisala stvaralaštvo?

– Postojalo je nekoliko otkupnih komisija, ali gradska i republička su bile najagilnije. Kupovale su institucije, fabrike, stvorio se i sloj srednje klase koja je kupovala slike. Publika se negovala. Za razliku od sadašnjih vremena postojalo je desetak vrlo značajnih časopisa koji su se bavili umetnošću – “Danas”, “Umetnost”… da pomenem i “Komunist”, koji je imao odlične tekstove na kulturnoj strani.

* Međunarodne izložbe?

– Srbija je svoje umetnike predstavljala u inostranstvu. Stajala je iza njih. Da nije tako bilo ne bi ni Lubarda doživeo međunarodnu afirmaciju. S druge strane, Muzej savremene umetnosti, pod rukovodstvom Miodraga B. Protića, ovdašnjoj je publici predstavljao francusku umetnost, američku… Bili smo obavešteni. Danas ne znam šta se stvara u Hrvatskoj, a o Bugarskoj da i ne govorim.

* Ispada da smo u vreme komunikacija – izolovani?

– Internet nije zamena za izložbe kojih nema, za časopise koji su ukinuti, za otkupe koji ne postoje…

KRAĐA – DANAS su na sceni u prvom planu trendovi koji su izgurali, marginalizovali vertikale vrednosnog sistema u umetnosti. To je paradoks. Nema smisla da se čitava jedna profesija skrajne zbog video radova. Unutar konceptualizma nije stvoren vrednosni sistem i ne može sve što je stvoreno u toj oblasti da bude vredno. U takvoj situaciji nama je bespravno ukraden Oktobarski salon. Salon koji je imao sasvim drugi karakter od sadašnjeg. Grad je mogao da napravi neki svoj eksperimentalni, recimo – junski salon, a ne da otima ovaj naš slikarski. Naše slikarsvo ne zaostaje za književnošću, filmom, ali – nema ga nigde.

IZVOR TEKSTA I SLIKA: Vecernje Novosti

Published by

Admin

profesor Darko Lazic