Neobični portreti naših vladara


Narodni muzej Niš u saradnji sa Medija centrom „Odbrana“ upriličio nam je izložbu „Portret – trajna inspiracija umetnika“ koja se u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije može pogledati do 28. januara. Među delima znamenitih slikara i vajara su i portreti kneza Miloša i kneza Mihaila, kneginje Zorke i kneza Pavla, a prvi put je pred beogradskom publikom portret Milana Obrenovića, rad kraljevog stipendiste Đorđa Krstića, jedan od retkih paradnih vladarskih koje imamo.

Ministar kulture Predrag Marković ispred portreta kneza Mihaila, rad Stevana Todorovića iz 1875.

Odeljenje istorije umetnosti niškog muzeja ovom izložbom je predstavilo reprezentativne primerke svoje bogate zbirke koja sadrži još 168 portreta. Izbor portreta nastalih u drugoj polovini XIX i prvoj polovini XX veka sačinila je Mara Makarić, viši kustos Narodnog muzeja Niš.

Na izložbi je 41 slika od 29 umetnika, među kojima su Đorđe Krstić, Pavel Đurković, Nikola Aleksić, Jovan Popović, Uroš Knežević, Pavle Simić, Novak Radonić, Stevan Todorović, Uroš Predić, Paja Jovanović, Milan Milovanović, Kosta Milićević, Milan Konjović, Vasa Pomorišac, Boža Ilić, Vlaho Bukovac…

– Posebna dragocenost ove izložbe čine portret kralja Milana (cela figura), rad minhenskog đaka Đorđa Krstića, portret Petra Ubavkića, prvog regularno školovanog srpskog vajara i autoportret Borivoja Stevanovića, prvog akademskog slikara iz Niša, zatim guvernera Narodne banke Srbije – Đorđa Vajferta i Filipa Hristića, kao i uglednih niških trgovaca – Nikole Hristodula i Dimitrija Čohadžića – skreće pažnju autorka izložbe.

Đorđe Krstić, Portret kralja Milana Obrenovića, 1902.

Paradni Krstićev portret kralja Milana, impozantnih dimenzija 2 x 1,3 metra, ima veoma zanimljivu istoriju. Predstavlja deo spomenika kralju Milanu Obrenoviću čiji je autor takođe naš poznati umetnik, vajar Petar Ubavkić. Kralj je predstavljen u stojećem stavu sa levom rukom oslonjenom na mač, dok u desnoj drži povelju cara Dušana, ispod koje na stolu leži karta Balkanskog poluostrva, oko vrata mu je krst, a na grudima Karađorđeva zvezda. Slika je prvobitno bila smeštena u okvir od mermera, Ubavkićevo delo, u seoskoj crkvi u Ćurlini nadomak Niša.

Zanimljivo je takođe otkud paradni kraljev portret u jednom selu. Naime, dok je radio na ikonostasu Saborne crkve u Nišu, Krstić se zakačio s vlastima koje su mu zamerile da slika previše realistično. Prva završena ikona pod nazivom „Smrt kneza Lazara“ izazvala je pravi potres u srpskoj javnosti i raspravu koja je poznata pod imenom „Polemika o pravoslavnosti“. Da bi izbegao produbljivanje nesporazuma, Krstić se sklonio u obližnu crkvicu, dok su ga žandarmi uzaludno tražili po Beogradu. U znak zahvalnosti, a po želji seoskog popa i meštana, prihvatio je da naslika portret Milana Obrenovića koji je, inače, ovde dolazio u lov. Vest o lepom kraljevom portretu brzo se pročula u Beogradu, pa su građani Vračara i Savinca sakupili novac i naručili mermerni spomenik za sliku…

Atraktivnom ovu izložbu čine i portreti koje je vajao Milovan Krstić (Gornji Matejevac kod Niša, 1909 – Beograd, 2006) kao što su Milene Dravić i Miroslava Čangalovića, Kirila Todorova – portret Dragiše Cvetkovića, i portret u granitu, Olje Ivanjicki, koja je Niš zadužila svojim učešćem u osnivanju Art fondacije koja favorizuje najmlađe likovne umetnike.

Inače, Velika galerija Doma Vojske Srbije već neko vreme ugošćuje naše eminentne galerije. Prošle godine predstavila je Savu Šumanovića na postavci Vesne Burojević „Put do slike” iz Muzeja u Šidu, u sklopu obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske, u njoj je otvorena izložba „Vladari i vojskovođe u delima umetnika iz zbirke Vojnog muzeja”, čiji je autor bila Ljubica Dabić, viši kustos Vojnog muzeja, a zatim „Majstori banatskog slikarstva od XVIII do XX veka“ u izboru Olivere Skoko, kustosa Narodnog muzeja Zrenjanin, da bi posle šest decenija, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, povodom svog jubileja, pod okriljem upravo ovog zdanja ponovo bila izložena u Beograd.

„Branko Miljković – poezija kao sudbina”

U Maloj galeriji Doma Vojske, istovremeno, Narodni muzej Niš predstavlja se postavkom „Branko Miljković – poezija kao sudbina”, čiji je autor Jovan Mladenović, viši kustos. Izložba posvećena velikom srpskom pesniku na savremen način prezentuje eksponate koji su sastavni deo zbirke – zaostavštine Branka Miljkovića, među kojima su originalni pesnikovi rukopisi, rukopisi prevoda ruskih i francuskih pesnika, beleške, prepiske, fotografije i lični predmeti, takođe prvi put pred Beograđanima.

„Kralj Milan” iz Ćurlina

U vreme Prvog svetskog rata portret kralja Milana sabljama su isparali bugarski vojnici. Sliku je pronašao niški akademski slikar Miodrag Anđelković, savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika Niša, 2002. godine, nakon čega je poslata na restauraciju u Beograd. Paradni portet kralja Milana vraćen je u Niš prošle godine. Odlukom crkvenih vlasti, slika je pohranjena u Eparhijskom domu, s idejom da se u originalni ram, iz bezbednosnih razloga, u seosku crkvu u Ćurlini stavi kopija?!

O ovoj Krstićevoj slici biće reči na predavanju koje će u Domu Vojske 12. januara u 18 sati održati Ružica Vasić, slikar konzervator, Marjana Protić, saradnik, i Nemanja Smičiklas iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. :

www.blic.rs

Published by

Admin

profesor Darko Lazic