Otvorena izložba Milana Konjovića u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog


Nakon gostovanja u glavnom gradu Francuske, u maju i junu, izložba slika “Milan Konjović: povratak u Pariz” otvorena je sinoć u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ispred slike “La bellezza”, sa vernisaža izložbe “Milan Konjović: povratak u Pariz” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu

Posle zapaženog uspeha izložbe Milana Konjovića (1898-1993) u Kulturnom centru Srbije u francuskoj prestonici, novosadska publika i ljubitelji umetnosti imaju priliku da vide postavku kojom je započeto obeležavanje stogodišnjice stvaralaštva poznatog slikara.

Kao i u Parizu, izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog obuhvatiće izbor od 25 dela iz fonda Galerije „Milan Konjović” iz Sombora. Odabirom radova, postavka se nadovezuje na koncept kolekcije Pavla Beljanskog u kojoj je čuveni umetnik zastupljen sa osam slika nastalih u periodu od 1926. do 1956. godine, među kojima su i dva reprezentativna platna iz Konjovićeve pariske epizode: Moj atelje i Moj atelje II (oba iz 1930. godine).
Konjovićevu malu retrospektivu pariskih radova otvorili su Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke i Sava Stepanov autor izložbe, koji je podsetio na godine slikarevog školovanja u Parizu gde stiže vozom iz Praga 1924. godine zajedno sa suprugom Emom, i odseda u malenom studentskom hotelu “Londre”, u blizini Luksemburškog parka.
– Do kraja te svoje prve godine u Parizu, Milan i Ema će menjati hotele, sve do januara 1925., kada Konjović zakupljuje svoj prvi slikarski atelje u Monružu. Godine 1929. Konjovići se useljavaju u svoju kuću u XIV arondismanu, koju je projektovao arhitekta poljskog porekla Marsel Zjelinski, učenik le Korbizijea. Po sopstenom kazivanju imao je nameru da u toj kući napravi svojevrsnu akademiju za mladr srpske umetnike. Interensantno je da su se u neposrednoj blizini nalazili kuća Andre Derena, koju je projektovao isti arhitekta, kao i ateljei Žorža Braka i Fužite – rekao je Stepanov ističući da je Konjović bio, pored svih pravaca u kojima se okušao, ipak najviše ekspresionista.
Tokom trajanja izložbe (8. avgust – 2. septembar 2012), u okviru pratećeg programa, biće organizovano tematsko predavanje – Priča o dve slike – Moj atelje i Moj atelje II (1930) o delima iz fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog nastalim tokom Konjovićeve pariske faze (16. avgust).

Publika će takođe moći da pogleda dokumentarni TV film Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića (proizvodnja RTV Vojvodina, 1998), koji predstavlja stvaralaštvo poznatog slikara i lično svedočenje o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad (23. avgust). Kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je Marta Đarmati.

Izvor tekstai slika: Blic.rs

Published by

Admin

profesor Darko Lazic