Slika koju je Benksi kupio za 50 dolara, pa preradio dostigla cenu od 211.000 dolara


Britanski grafiti umetnik Benksi kupio je za 50 dolara sliku u jednoj sitničarnici, preradio je i vratio ponovo prodavnici čiji prihodi idu u humanitarne svrhe.

Benksijevi grafiti
Benksijevi grafiti

Benksi je, kako prenosi AP, kupio juče sliku sa pastoralnom scenom u jednoj prodavnici u Njujorku, na nju je dodao nacističkog vojnika, fotografisao je “preuređenu” sliku i okačio je na svoj sajt uz naslov “Banalnost banalnosti zla”.

Prodavnica u Njujorku sada je stavila sliku na aukciju i do jutros nadmetanje je prešlo 211.000 dolara. Aukcija se završava sutra.
Prihod iz prodavnice “Hausing Vorks” ide organizacijama za brigu o beskućnicima i obolelima od side.
Najpoznatiji ulični umetnik Benksi u svom stilu se pridružio humanitarnoj akciji. On je iz jedne radnje u Njujorku, u kojoj se prodaju stvari u humanitarne svrhe uzeo pejzaž, docrtao Naci vojnika na sliku, a potom je vratio u radnju kako bi bila stavljena na aukciju. Poslednja ponuđena suma za njegov rad je 201.200 dolara.
Najpoznatiji ulični umetnik Benksi
Najpoznatiji ulični umetnik Benksi
Umetnik je sliku uzeo iz prodavnice “Housing Works” koja se nalazi u 23 ulici u Njujorku. Na originalnoj slici naslikan je pejzaž, planinski predeo, planinska rečica i Sunce koje se probija iza oblaka. Benksi je dodao nacističkog vojnika koji sedi na klupi, okrenut leđima i zuri u taj prelepi predeo.
Benksi je sliku postavio i na svoj vebsajt, kao dokaz dnevnog doprinosa Njujorškoj umetničkoj sceni. Sliku je nazvao “Banalnost, banalnosti zla”. Takođe se potpisao ispod autora originala (K. Sager).

Rebeka Edmondson, zadužena za odnose sa javnošću, iz Housing Works prodavnice, potvrdila je prodaju slike i rekla da nisu imali pojma ko je čovek koji je sliku tu i ostavio.

– Ne znam detalje, sve se desilo tajanstveno. Neko je došao i potpuno anonimno spustio donaciju – rekla je Edmondsonova.

Humanitarna pomoć namenjena je beskućnicima i obolelim od HIV-a. Slika je prodata preko online aukcije. Početna cena, u utorak kada je slika postavljena na aukciju, bila je 76.000, a već tokom večeri, za samo nekoliko sati, dostigla je cifru od 201.200 dolara.

Slika će u prodavnici biti izložena do četvrtka u 20 časova dokle traje i licitacija.

– Ovo je jedan divan gest. Možda malo kontroverzan, ali nema ničeg kontroverznog ako u nečemu što će nekome biti od velike pomoći – izjavila je gospođica Edmonds listu The Post i dodala da je ovo jedna od naj-kul stvari koja im se dogodila.

Izvor teksta i slika: blic.rs i 24sata.rs

Published by

Admin

profesor Darko Lazic